05 april 2023

Reactie op de kamerbrief van Minister van Gennip over de verplichte AOV

Zoals je wellicht deze week in het nieuws bent tegengekomen, wil het kabinet de arbeidsmarkt aanpakken met meerdere nieuwe regels. Ook de plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen zijn verder uitgewerkt. De verzekering die moet komen biedt een uitkering van maximaal het minimumloon en kent een wachttijd van 1 jaar. Zelfstandigen met een BV vallen buiten de verplichting. Graag geven wij als Tulpenfonds onze reactie op dit nieuws.

Lees de brief aan de Tweede Kamer door minister Karien van Gennip van Sociale Zaken via deze link.

Benieuwd naar hoe de verplichte AOV eruit komt te zien? Klik hier voor alle informatie die op dit moment bekend is.

Wat vindt Tulpenfonds van de verplichte AOV?
Tulpenfonds heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat zij voorstander is van een verplichte AOV. Er is een grote groep zelfstandigen in Nederland die niets heeft geregeld voor zichzelf bij uitval door ziekte. Dit is een risico voor deze mensen zelf, maar natuurlijk ook voor ons sociale stelsel.
Daarbij hebben we ook gepleit voor een opt-out optie ten opzichte van een publieke regeling. Dat wil zeggen dat je als zelfstandige zelf de keuze krijgt om buiten de publieke verzekering andere verzekeringen af te sluiten, mits deze aan de voorwaarden voldoen. Het is goed om te lezen dat dit nog steeds als optie wordt benoemd en onderzocht. Wij geloven in het feit dat je als zzp’er zelf wil bepalen welke oplossing bij jou past. Het maakt ons niet uit wát je regelt als je maar iets regelt! 

Wat betekent dit voor Tulpenfonds en voor de crowdsurance/broodfondsen/schenkkringen?
Als Tulpenfonds zijn we klaar voor deze verandering en blijven we uiteraard bestaan om de best mogelijke oplossingen te ontwikkelen. Deze verplichte AOV zorgt dat zelfstandigen nu weten dat deze verplichting eraan komt. Dit is het moment om zelf een keuze te maken. Onze AOV tot Pensioen voldoet meer dan aan de nu gestelde eis voor de opt-out optie. Dat betekent dat wanneer je nu bij Tulpenfonds aansluit, je voor jezelf alvast een vangnet hebt georganiseerd die hoogstwaarschijnlijk aan de eisen voldoet, waardoor je niet in een publieke regeling hoeft te worden geplaatst. Men verwacht dat hier een goede overgangsregeling voor komt, die ervoor zorgt dat iedereen zijn bestaande polis kan houden. Het grote voordeel van de gekozen combinatie tussen crowdsurance/broodfonds/schenkkring en verzekering is dat we de periodes kunnen aanpassen terwijl de totale dekking tot aan pensioen gehandhaafd blijft. We hebben heel nadrukkelijk gekozen voor een verzekering als dekking voor de looptijd tot aan pensioen, omdat dit de meeste zekerheid biedt. Wie kan er tenslotte voorspellen wat er in 2040 of in 2050 aan de hand is?  

Wat betekent dit voor de zzp’er, wat zou je nu moeten gaan doen?
Voor de zzp’er betekent dit dat wij adviseren om je te oriënteren op een AOV tot Pensioen vóórdat de verplichte AOV van kracht gaat zijn. Nu kun je als zelfstandige zelf bepalen wat je afsluit en dus wat bij je past. Het is belangrijk dat je dit voor jezelf regelt en nu is juiste het moment om je erin te verdiepen en dit op te gaan pakken! Ga je inlezen, bedenken wat voor jou belangrijk is en ga online op zoek naar oplossingen die bij jou en je situatie passen. Hiermee ben je zelf aan het stuur en wordt er niets voor je bepaald! 

Wil je meer info? 

Wil je direct meer info? Laat je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je om je van meer informatie te voorzien! 

Serviceteam Tulpenfonds 024- 7504070 of serviceteam@tulpenfonds.nl