14 maart 2023

Blijf productief als zelfstandige – tips & tricks

De keuze maken om als zelfstandige verder te gaan kan een goede manier zijn om meer controle te krijgen over je werk/leven balans. Je kunt zelf bepalen wat je gaat doen, wanneer je dat gaat doen en hoeveel je gaat doen. Aan de andere kant heb je misschien meer discipline nodig en is het een grotere uitdaging om productief te blijven wanneer je zoveel vrijheid hebt. Hier zijn een aantal tips die jou helpen in het runnen van je eigen bedrijf:

  1. Vorm een routine voor jezelf

Dit kan echt helpen bij het verhogen van je productiviteit. Maak bijvoorbeeld een werkschema of dagplanning en probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden. Dat helpt ook om je vrije tijd beter te plannen en dus werk en privé beter gescheiden te houden.

  1. Zet duidelijke doelen voor jezelf

Wanneer je in loondienst bent, krijg je waarschijnlijk doelstellingen om mee te werken en daarmee ook kleine successen vieren als je deze behaald. Als zelfstandige kan het ook helpen om dit voor jezelf te doen. Het geeft structuur en je kan ergens naartoe werken.

  1. Maak gebruik van apps en tools

Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het structureren van je werk. Zo heb je bijvoorbeeld programma’s als Trello of Monday om projecten te managen. Voor je administratie zijn er ook genoeg tools beschikbaar die het een stuk makkelijker maken. Structuur geeft rust en een hogere productiviteit tijdens je werk. Ga eens op zoek en probeer verschillende tools uit tot je hebt gevonden wat bij jou past.

  1. Neem genoeg pauzes

Dit moet standaard onderdeel zijn van je routine. Genoeg pauzes helpt je om stress te verminderen en daarmee je productiviteit te verhogen. Ga even naar buiten om een frisse neus te halen, niet alleen goed voor je routine, maar ook lekker gezond!

  1. Vermijd afleidingen

Maak het jezelf makkelijker door afleidingen zoveel mogelijk te vermijden. Richt een aparte werkplek in, waar je gefocust kan zijn zonder dat de tv aanstaat, je huisdier om aandacht vraagt of je teveel prikkels om je heen hebt. Zet je Whatsapp en andere socials uit, of schaf zelfs een aparte werktelefoon aan. Minder afleiding betekent een hogere productiviteit, waardoor je uiteindelijk meer vrije tijd hebt!

6. Werk samen

Samenwerken met andere mensen kan je helpen extra gemotiveerd te blijven. Ga eens een keer op een flexkantoor werken, neem deel aan netwerkevents of join een online community. Je ontmoet gelijkgestemde mensen en haalt er misschien zelfs wel extra business uit.

Al met al komt productiviteit niet zomaar. Sommigen zullen het eerder zelf van nature hebben, anderen moeten er harder voor werken. Je hebt discipline, organisatie skills en routine nodig om dit te ontwikkelen. Uiteindelijk moet het altijd bij jezelf passen. Probeer dus verschillende dingen uit en ontdek hoe productiviteit voor jou werkt, succes!