Het is weer tijd voor de Tulpenfonds datadingen. Dit keer vroegen we aan de zelfstandigen of ze weleens remote werken vanuit het buitenland. De technologie was er al, maar sinds de Coronapandemie is dit in een moordend tempo doorontwikkeld en door iedereen aangeleerd. Videobellen is de norm geworden en organisaties hebben zich noodgedwongen aangepast om werknemers op afstand te laten werken. Tegelijkertijd is daarmee de flexibiliteit en vrijheid die dat met zich meebrengt enorm populair geworden en groeit de groep werknemers en zelfstandigen die volledig locatie onafhankelijk werken. De Digital Nomads.
Wat zeggen onze respondenten? 14% van de zelfstandigen die deze vraag kregen gaf aan weleens of regelmatig remote in het buitenland te werken. Dit lijkt misschien niet heel veel, maar als je dit vergelijkt met 5 jaar geleden, dan is deze groep enorm gestegen. Daarbij zijn er natuurlijk veel zzp-beroepen die het niet toelaten om remote te werken. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers in de bouw, zorg of beveiliging, wat nog altijd de grootste groep is binnen Tulpenfonds. Het is de digital generatie die als eerste de stap zet om locatie onafhankelijk te werken. Beroepen als online marketeer, UX-designer, recruiter en developer zijn uitermate geschikt om op afstand uit te voeren.
Remote werken vanuit het buitenland kan uiteraard in allerlei vormen en maten. Je kunt besluiten om volledig remote te gaan werken, alles in Nederland achter te laten en de hele wereld rond te gaan reizen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zo nu en dan een workation te nemen en af en toe een opdracht vanuit het buitenland te doen. Zo gaf 3% van de respondenten aan regelmatig in het buitenland te werken en gaf 11% aan dit slechts af en toe te doen.
Werk jij weleens vanuit het buitenland?