30 september 2022

Datadingen: zzp’ers en vakantiedagen

Uit een recentelijke enquête van Tulpenfonds blijkt dat maar liefst 40%  van de respondenten 20 of minder vakantiedagen opneemt, wat op fulltime basis minder is dan het wettelijke minimum in loondienst

Neem jij als zelfstandige wel voldoende rust?

We vroegen onze zelfstandigen hoeveel vakantiedagen ze per jaar opnemen. Dit waren de resultaten:

  • Minder dan 10: 7%
  • Tussen de 11 en 20: 31%
  • Tussen de 21 en 30: 46%
  • Meer dan 30: 16%

Het is natuurlijk verleidelijk om als zelfstandige zoveel mogelijk te werken, meer uren betekent in de meeste gevallen immers meer geld. Toch is verstandig om ook aan je rust te denken. Zo gaven we in een vorig onderzoek aan dat maar liefst 1 op de 3 zelfstandigen weleens last heeft van stress of burn-out klachten. Onze vorige blog hierover kun je hier terugvinden. Daarin geven je tips over hoe je stress kunt voorkomen. Dat doe je o.a. door niet constant aan te staan, ontspanning te zoeken en prioriteiten te stellen. Uiteraard is het opnemen van voldoende vakantiedagen een goede manier om hieraan te werken!

Onze preventiemanager kan je helpen om op tijd aan te geven dat je rust, of in dit geval, vakantie nodig hebt. Zo blijf je altijd in topconditie aan je onderneming werken! Zolang jij gelukkig en gezond bent, zal dit ook een positieve werking hebben op jouw onderneming.

Dus stel jezelf de vraag, neem jij als zelfstandige voldoende rust?