13 december 2021

Blog 1: een AOV, heb ik dat wel nodig?

Misschien ben jij geïnteresseerd om aan de slag te gaan als zzp’er. Misschien ben je nét gestart. Of ben je al even bezig? Dan ben je erachter gekomen dat er een hoop nieuwe dingen komen kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Als zzp’er mag je nou eenmaal nét iets meer regelen dan een werknemer. Klanten? Onmisbaar. Administratie? Ook niet onbelangrijk. En verzekeringen, moet je daar ook nog naar gaan kijken? Ja. Tenminste, dat is wel handig. In deze blogreeks neem ik je mee in de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid: voor mij als kersverse zzp’er is het een vaag puntje op mijn to-do lijst. Heb ik dat echt nodig? En waar begin ik mijn zoektocht? Wat past nou het beste bij mij? Ik neem je graag mee in een vijfdelige blogreeks. In deze blogs ga ik alle stappen langs die ik (en jij dus ook!) kan zetten om een vangnet te regelen voor arbeidsongeschiktheid. Ik neem je mee in mijn vragen, frustraties en twijfels. In deze blog duik ik in mijn eerste vraag: heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig? Lees je mee?

Leuk je te ontmoeten!

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Susanne en ik ben 24 jaar. Met mijn diploma op zak ben ik helemaal klaar voor het werkleven. Ik weet goed wat ik professioneel gezien wil zijn: copywriter. En het liefst als zelfstandige. Dat is niet per se een populaire keuze als ik om me heen kijk. De baanaankondigingen vliegen me om de oren! De ene na de andere oud-studiegenoot begint in loondienst. Ik bespreek mijn plannen met een goede vriend, en zijn reactie is: ‘Geen vast contract?! Maar als zzp’er moet je toch ontzettend veel zelf uitzoeken? Hoe zit het met verzekeringen enzo?’

Tsja. Dat weet ik eerlijk gezegd ook nog niet precies. Gelukkig ben ik niet de enige. Tijdens mijn research kom ik erachter dat 80% van de zzp’ers niks heeft geregeld tegen arbeidsongeschiktheid! Maar is dat wel verstandig?

Help, hoe zit het ook alweer?

Een kleine recap, om mezelf en jou even wat duidelijkheid te geven. Stel, je bent in loondienst. Je krijgt dan te maken met loonheffingen. Daaronder vallen de premies werknemersverzekeringen. En de arbeidsongeschiktheidsverzekering valt dáár weer onder. Het woord werknemersverzekeringen zegt al genoeg, als zzp’er heb ik daar weinig mee te maken omdat ik geen werknemer ben. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik niet arbeidsongeschikt kan worden. Minder of niet werken, betekent vaak minder of geen inkomsten. Ik heb dan geen werkgever die voor mijn verzekering zorgt. Oef. Word ik dan aan mijn lot overgelaten als zzp’er? Nee. Maar het is wel mijn eigen verantwoordelijkheid om dit goed te regelen. Ik mag een verzekering uitzoeken en afsluiten die bij míj past.*

Ik mag dus kiezen of ik me verzeker, en hoe ik me verzeker. Fijn: helemaal in lijn met de vrijheid die ik als zzp’er zo graag wil. Dat maakt het niet per se makkelijker. Mensen verschillen enorm. Niet alleen in risico-aversie en persoonlijkheid, maar ook in beroep, leeftijd en levensstijl. Er zijn dus verschillende factoren die mijn keuze voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering beïnvloeden.

Om terug te komen op mijn vraag of ík deze verzekering nodig heb: het lijkt me zeker handig. Tegelijkertijd voel ik er ook niet veel voor om er bakken met geld aan uit te geven. Het moet wel betaalbaar zijn voor mij en mijn huidige financiële situatie. Ik ben benieuwd welke opties ik tegenkom! In de volgende blog ga ik verder in op de volgende stap. Hoe oriënteer ik me nou goed? Later deze week komt deze online!

* Een kleine sidenote voor de zzp’er: er zijn verzekeringen die je voor jezelf kunt afsluiten (zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering), en verzekeringen voor je bedrijf (zoals de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen). Dat is weer een ander verhaal, maar wellicht wél goed om uit te zoeken, nu je toch zo lekker bezig bent met dit onderwerp.