21 december 2021

Blog 2: Ik wil me verzekeren, waar begin ik?

Ik wil me verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Waar begin ik?

Hé, welkom terug bij deze blogreeks over het regelen van een vangnet voor arbeidsongeschiktheid. Ik neem je mee in mijn zoektocht naar een geschikte optie, en daarmee hoop ik je te helpen. Want zoals we in de vorige blog zagen, is het als zzp’er onze eigen verantwoordelijkheid om dit te fixen. Een kleine terugblik. We stelden onszelf de vraag of we wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebben. We bekeken hoe het ook alweer zit met verzekeringen. Als je deze blog nog niet hebt gelezen, kan je ‘m hier vinden. En tot slot kwamen we tot de conclusie dat we iets mogen kiezen wat bij ons past. Maar er zijn verschillende opties, omdat er ook verschillen zijn tussen de ene en de andere zzp’er. Daar gaan we het vandaag uitgebreider over hebben. Let’s go!

Wat je kunt doen tegen arbeidsongeschiktheid

Om te beginnen, is het goed om te weten dat je niks hoeft. Jouw leven, jouw bedrijf, jouw keuzes. Hetzelfde geldt voor mij. Niks regelen is dus ook een optie. Maar natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Een eerste stap is om overzicht te creëren van de mogelijkheden. Anders wordt het ook zo lastig, en zien we door de bomen het bos niet meer. Hieronder staat alles wat jij en ik kunnen doen tegen arbeidsongeschiktheid:

  • Niets
  • Sparen
  • Preventie
  • Een schenkkring
  • Of een echte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Voordat we verder ingaan op de verschillende opties, kijken we nog even naar de verschillen tussen zzp’ers. Na een beetje onderzoek, kwam ik erachter dat onze individuele verschillen op twee manieren meespelen in de wereld van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, als het gaat om jouw beste optie: soms mogen we zelf kiezen, soms staat iets vast.

Eigen keuze

Als zzp’er kun je verschillende visies hebben op arbeidsongeschiktheid:

  • Als je het niet erg vindt om flink risico te nemen, kan je ervoor kiezen om niks te regelen.
  • Als je graag zelfvoorzienend bent, kan je ervoor kiezen om te sparen.
  • Als je wel een oogje in het zeil wil houden als het gaat om je gezondheid maar geen hoge kosten wil, kan je eens kijken naar de Gezondheidscoach.
  • Als je een schenkkring een fijn en solidair idee vindt, is het Zelfstandigenfonds misschien wel wat voor jou.
  • Als je graag goed verzekerd wil zijn, past de Zelfstandigenverzekering goed bij jou.

Hierin mag je zelf dus een keuze maken. Ik pak mijn situatie er even bij als voorbeeld: Ik ben net gestart als zzp’er, dus ik wil nog geen hoge kosten maken. Tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk om iets te regelen en neem ik liever niet te veel risico als het gaat om mijn financiële situatie. Ik ben geen grote spaarder, en daarnaast weet je nooit wanneer je je reserve nodig gaat hebben. Ik vind het een fijn idee om als zelfstandigen voor elkaar klaar te staan. Daarnaast vind ik gezondheid superbelangrijk. Ik heb in mijn leven weinig gezondheidsklachten gehad, maar ik kan zo nu en dan wel wat stress ervaren en ik vind het moeilijk om rust te pakken tijdens drukke periodes. Het idee om daar af en toe bij stil te staan vind ik prettig. Dit is dus mijn eigen perceptie op een vangnet. Het is goed om daarover na te denken. Wat is een slim plan in jouw situatie, en wat voelt goed?

Wat vaststaat

Daarnaast zijn er een paar dingen die wel meespelen, maar waar je geen invloed hebt. Dat is het geval bij de Zelfstandigenverzekering. Je kan je voorstellen dat sommigen meer risico lopen op arbeidsongeschiktheid dan anderen. Tulpenfonds maakt onderscheid tussen een laag risico, een licht risico, een gemiddeld risico en een hoog risico. Je kan jezelf niet in zo’n groep plaatsen, dat wordt berekend door het systeem. De twee factoren die bepalen in welke groep je komt zijn leeftijd en beroepsgroep. Ik ben een copywriter van 24 jaar, dus de kans is groot dat ik weinig risico loop op arbeidsongeschiktheid. Waarom? Jongere mensen lopen minder risico op uitval, en mijn beroep is lichamelijk niet zwaar.

En, volg je ‘m nog? Ik ben in ieder geval een stuk wijzer geworden nu ik weet wat de opties zijn bij Tulpenfonds, waarover ik zelf mag beslissen en wat vaststaat. Jij hopelijk ook. In de volgende blog pakken we de verschillende opties er nog eens bij. We gaan erachter komen wat de verschillen zijn tussen de opties, en wat goed bij ons past. Zie je daar!