Klik hier voor onze reactie op de kamerbrief van Minister van Gennip over de verplichte AOV.
Het verhaal achter de zzp’er: Rosalie Arts
Wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je?
Ik ben Rosalie, 26 jaar, kom uit Nijmegen en heb de opleiding communicatie gedaan. Toen ik ben afgestudeerd begon Corona, dus dat was niet ideaal. Vervolgens ben ik verder gaan kijken naar wat ik echt wil. Ik kreeg wel wat banen aangeboden, best wel leuke bedrijven, maar ik kwam er best snel achter dat dit niet echt voor mij weggelegd was. Dus ben ik gaan ondernemen en daaruit is eigenlijk Owe Official ontstaan.
Gaaf! Kun je wat meer vertellen over Owe Official?
Het is een platform met duurzame kleding. Ik wil niet alleen duurzame merken een platform geven, maar wil ik ook echt jongvolwassenen inspireren om duurzaam en bewust te gaan denken bij hun aankopen en daarin ook te inspireren in wat er allemaal kan en hoe de slow fashion wereld eruit ziet. Dat is eigenlijk kort gezegd Owe Official.
En hoe ben je bij dat idee gekomen?
Ik vond de fashion industrie altijd interessant, het was ook altijd mijn droom om daar iets in te kunnen doen. Maar het begon op vakantie met mijn familie. Mijn broer en zus zijn super duurzaam en tijdens vakantie spraken we elkaar wat meer en toen ben ik ook gaan nadenken over hoe ik leef en kwam ik erachter dat ik dus totaal niet duurzaam leef. Toen ben ik me ook wat meer gaan verdiepen in wat ik interessant vind, dat werd dus de fashion industrie. Ik kwam erachter hoe groot de vervuiling daarvan is en hoe slecht dat eigenlijk is. Toen dacht ik wel echt, hier wil ik iets mee doen en toen ben ik me daar in gaan verdiepen. En er is dus eigenlijk nog maar weinig voor jongvolwassenen wat nu interessant is in de fashion, daar zag ik een kans in.
Duidelijk, en is dit je eerste ervaring met ondernemen of heb je al andere dingen gedaan?
Ik ben hiervoor ook nog een andere onderneming begonnen met een vriendin. Toen heb ik een hostessbureau gehad, maar dat was naast school en we gingen allebei net stage lopen. Ik kwam erachter dat hostess werk voor onszelf wel oké was en het was ook leuk om op te zetten, maar uiteindelijk vonden we de branche niet leuk genoeg om daar helemaal ons ding van te maken.
Dus je bent best vroeg al begonnen met ondernemen. Hoe komt dat en heb je dat altijd zo gehad?
Ik vind het gewoon leuk om dingen te creëren en ben best wel creatief. Ik vind het ook gewoon leuk om bezig te zijn en wil later ook echt voor mezelf kunnen werken en niet voor een baas als ik heel eerlijk ben. Daar was ik ook vroeg achter dus daarom ben ik daar ook veel mee bezig.
Had je ook een soort moment dat je echt dacht, nu ga ik echt voor mezelf beginnen?
Ja eigenlijk ook een beetje door corona. Toen ging ik meer nadenken dat ik echt niet gelukkig word van een kantoorbaan waar ik voor iemand werk. Misschien is dat overdreven, maar ik kon toen gewoon niet vinden wat ik leuk vond. Want ik zou best een leuke baan op gebied van duurzaamheid gewild hebben, maar ik kon dat gewoon niet zo snel vinden. Dus toen dacht ik, waarom zou ik niet gewoon zelf gaan doen wat ik leuk vind. Dus dat startpunt heb ik echt vorig jaar gehad.
Wat vond je omgeving ervan? Je hebt natuurlijk vaak een kant die ondernemen en risico’s stimuleert en een kant die een vaste baan en zekerheid stimuleert.
Dat is heel erg dubbel inderdaad. De mensen om je heen beginnen op deze leeftijd natuurlijk ook echt aan een carrière te werken en zichzelf op te werken en dat zet je zelf eigenlijk stil omdat je aan je eigen bedrijf gaat werken. Mijn familie is daarentegen wel echt ondersteunend daarin. Mijn moeder en vader zijn ook ondernemers en mijn zus en broer ook dus wat dat betreft is dat wel goed. Maar veel vrienden waren toch wel kritisch, maar dat vond ik juist ook wel weer fijn, dan zit daar een goede balans in.
Mooi dat je er ook echt iets aan hebt! Je bent nog niet heel lang bezig, maar wat zijn tot nu toe je hoogtepunten als ondernemer?
Het moment dat je echt iets neerzet, dus dat was voor mij toen het online ging. Ik ben niet halverwege gestopt. En het moment dat je eraan gaat verdienen, want dan krijg je het gevoel dat je er wellicht echt je brood mee kunt verdienen. En wat ik ook leuk vond, is de ondersteuning van de mensen om je heen en hun enthousiasme.
En wat heb je ervan geleerd tot nu toe?
Dat je echt moet doorzetten omdat je soms echt denkt, waarom doe ik dit eigenlijk? Je moet je doelen houden en daar niet van af proberen te wijken. En dat gebeurt denk ik wel snel.
Er zijn altijd ook mindere kanten aan ondernemen, hoe waren die voor jou?
Ja, ik werk er nog gewoon naast en dan heb je weleens dat je vrienden op terras gaan zitten en dat jij s’avonds nog aan je bedrijf gaat werken. Dat moet dan wel in het begin. En het lijkt soms niet alsof je zoveel doet, maar achter de schermen ben je altijd bezig en dat is soms ook wel vermoeiend. Het is dus moeilijker om privé en werk te combineren. En wat ik ook moeilijk vond, is dat ik echt elke keer mijn hele salaris erin gooide. Dat ik zelfs niet naar de kapper ging omdat ik het dan OWE kon uitgeven. Mensen zien dat allemaal niet echt.
Als je dan naar de toekomst kijkt, wat zijn dan je doelen voor OWE en wat is je persoonlijke droom?
Ik heb wel het doel dat ik de komende jaren gewoon steeds minstens quitte wil spelen. Dat ik groei en er geen geld aan verlies. En dat ik mijn bereik heel erg vergroot, zodat het een beetje een naam wordt in Nijmegen en omgeving. Vervolgens hoop ik over 5 jaar mijn brood ermee te verdienen en het als fulltime job te kunnen doen.
En waar staat OWE dan?
Ik hoop wel echt dat het dan zo’n platform wordt, dat OWE het eerste is waar je naartoe gaat als je duurzaam wil shoppen en dat mensen er echt geïnspireerd door raken en we ook steeds weer nieuwe dingen blijven creëren voor mensen. Dat vind ik ook wel belangrijk. Ik hoop dat ik die naam kan opbouwen en dat het normaal wordt dat mensen bewust en tijdloos gaan shoppen.
Wat onderscheidt jou dan van andere ondernemers?
Ik ben wel echt een doorzetter, maar dat is volgens mij elke ondernemer. Ik ben verder echt heel chaotisch, maar uiteindelijk komt het altijd goed en gestructureerd over als het af is. Het eindproduct ziet er dus heel perfect uit, maar de weg ernaartoe is altijd heel chaotisch. Resultaatgericht dus.
Ondernemen brengt natuurlijk ook risico met zich mee, heb je daar ook weleens bij stil gestaan?
Ik dacht wel altijd, dat komt allemaal wel. Maar ik heb nu natuurlijk nog een baan ernaast waardoor je het risico wel kleiner maakt. Maar het is wel zo, er komen echt elke keer hele onverwachtse kosten bij kijken, dat merk ik wel. En daar zit wel risico in, ook als je straks meer moet gaan inkopen. Dat moet je bijvoorbeeld kort verzekeren als het naar je toekomt. Dus ja, ik ben wel steeds meer stil gaan staan bij risico’s en onverwachtse dingen. Daar moet je wel klaar voor zijn en op kunnen reageren.
Tulpenfonds heeft natuurlijk oplossingen voor arbeidsongeschiktheid. Wist je in het begin überhaupt dat dit er ook bij hoort als ondernemer om zelf te regelen, of heb je er nooit bij stilgestaan?
Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan, maar misschien is dat ook zo omdat ik nog een andere baan erbij heb, dus dan ben je er minder mee bezig. Maar mijn vriend is zzp’er in de bouw, die moet dat wel allemaal regelen. Het is ook best stom dat ik er dan niet stil bij sta omdat ik denk dat ik minder risico loop, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is.
Welke tip zou je mensen geven die ook willen ondernemen of die aan het twijfelen zijn?
Ten eerste moet het echt je passie zijn, anders hou je het niet vol. Niet iets doen wat je half leuk vindt. Je moet echt dat vuurtje voelen. En probeer mensen om je heen te vinden die je daarin kunnen helpen. Een soort groepje mensen waar je van kunt leren en waar je tegenop kunt kijken. En het belangrijkste, gewoon doorzetten denk ik, goed uitzoeken waar je mee bezig bent en overal rekening mee houden.