- Een vangnet van €25.855,20 bruto per jaar voor maximaal 7 jaar ;
- Preventie en hulp vanaf dag 1;
- Simpel proces en een lage premie.
Als het kabinet zijn zin krijgt, komt er per 2024 een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zelfstandige ben je dan verplicht om een AOV te hebben. Door nú in actie te komen, voorkom je dat het straks een haastklus wordt. Maar vooral ook dat je de komende tijd onnodig risico loopt. Hier zijn vier stappen die je nu al kunt zetten.
In onze blog Verplichte AOV, wat moet je ermee? zetten we de plussen en minnen rond de nieuwe AOV op een rijtje. De conclusie: als je wacht tot 2024, win je daar weinig mee. Terwijl je wel een serieus risico loopt, en in actie komen duidelijke voordelen heeft. Aan de slag dus! Er zijn vier zinvolle stappen die je hoe dan ook vooruithelpen.
1. Check je financiële buffer
Met een financiële buffer kun je zelf een periode van ziekte en arbeidsongeschiktheid overbruggen. Dat is ook na de komst van de verplichte AOV handig. Naarmate je spaarpot beter gevuld is, kun je een verzekering met een ruimere eigenrisicoperiode afsluiten. Zo bespaar je bij zowel publiek als privaat verzekeren op de premie. Bedenk wel dat je gereserveerd spaargeld niet in je onderneming kunt investeren. En dat je voor bijvoorbeeld vakanties of een nieuwe auto afzonderlijk moet sparen. Of bereid moet zijn om ze in geval van nood op te offeren.
2. Overleg met je partner
Het verstandig om als stel goed te overleggen hoeveel zekerheid jullie samen nodig hebben. Breng alleen jij inkomen in, dan zijn jouw risico’s automatisch ook die van je partner. Ook heb je dan een extra reden om in actie te komen als je nu nog niets hebt geregeld. Hebben jullie juist ieder je eigen inkomen, dan kun je elkaar ondersteunen. Ga in dat geval na hoe zeker beide bronnen zijn. En of het een probleem is als één ervan (deels) opdroogt. Daarna kun je samen besluiten hoe je met het risico wilt omgaan. Bijvoorbeeld welk eigen risico je bij een publieke of private AOV wilt afspreken.
3. Overweeg deelname aan een schenkkring
Lang niet iedereen heeft een financiële buffer of een partner met voldoende inkomen voor jullie samen. Jij ook niet? Overweeg dan deelname aan een schenkkring. Je kunt kiezen uit twee vormen. De anonieme schenkkring, die landelijk werkt en waar je geen inzicht hebt in de andere deelnemers en zij dus ook niet in jou. Of een lokale schenkkring, waar je het risico op arbeidsongeschiktheid deelt met maximaal 50 andere zelfstandigen. Een voorbeeld van een anonieme schenkkring is het Tulpenfonds Zelfstandigenfonds. Dit biedt bij arbeidsongeschiktheid twee jaar belastingvrije schenkingen ter hoogte van een bedrag dat jij zelf kiest. Een lokale schenkkring vind je het snelst door online te zoeken op schenkkring plus je woonplaats.
4. Overweeg een private AOV
Een publieke AOV is in ontwikkeling, maar het duurt nog wel even voor hij er is. De Belastingdienst en UWV moeten hem gaan uitvoeren, maar vinden dat voorlopig
érg lastig tot compleet ondoenlijk. Wil jij niet nog jaren onverzekerd afwachten hoe dit afloopt? Overweeg dan een private AOV. Die zijn nu al beschikbaar, in allerlei soorten en maten. Je regelt het dus precies zoals jij het hebben wilt. Een betaalbare no-nonsense optie is de Tulpenfonds Zelfstandigenverzekering. Hiermee geef je niet te veel uit, maar heb je wel de zekerheid dat je tot 7 jaar een inkomen ontvangt als je door ziekte niet kunt werken. Bij invoering van de verplichte AOV kun je je verzekering altijd nog aanpassen.