- Een vangnet van €25.855,20 bruto per jaar voor maximaal 7 jaar ;
- Preventie en hulp vanaf dag 1;
- Simpel proces en een lage premie.
Klik hier voor onze reactie op de kamerbrief van Minister van Gennip over de verplichte AOV.
Het ziet ernaar uit dat je als zelfstandige vanaf 2024 verplicht bent om een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid te hebben. Het is verstandig om geen onnodig risico te lopen en nu al iets te regelen. Maar ook om te kijken hoe je betaalbaar houdt.
In onze blog Verplichte AOV, wat moet je ermee? kun je lezen dat wachten tot 2024 duidelijke risico’s en maar weinig financiële winst oplevert. In Op weg naar de verplichte AOV: 4 stappen die je nú al kunt zetten vind je nuchtere tips over wat je kunt doen. Betaalbaarheid is daarbij ons uitgangspunt, en hier staan we graag nog wat uitvoeriger bij stil. Want als zelfstandige wil je natuurlijk altijd zoveel mogelijk ruimte hebben om te ondernemen.
Ooit was een AOV voor veel zelfstandigen te duur
AOV’s hebben lange tijd bekend gestaan als een (te) dure voorziening. Dit zorgde ervoor dat maar weinig zelfstandigen trek hadden in zo’n verzekering. In de periode 2011-2017 daalde het aandeel zzp’ers met een AOV van 23% naar 19%. ‘Niet te betalen,’ en ‘weegt niet op tegen de kosten,’ zeiden achtereenvolgens 37% en 46% van de ondervraagden toen tegen het CBS. Niet zo gek, want de premie hapte gemiddeld 6,7% uit het bruto ondernemersinkomen.
Tegenwoordig zijn er ook zeer betaalbare AOV’s
Maar de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Er zijn zeer betaalbare regelingen op de markt gekomen. Tegenwoordig kun je al voor een tientje in de maand een inkomen in de eerste twee ziektejaren regelen. Voor een dekking van 7 jaar ben je, afhankelijk van je leeftijd, al klaar voor 5 tientjes tot € 200 per maand. Kortom: laat je niet gek maken. Jouw inkomensbescherming bij ziekte hoeft helemaal niet duur te zijn. Terwijl je er wél een serieus risico mee wegneemt.
Twee opties op weg naar de verplichte AOV
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je nu blindelings een AOV moet afsluiten. Slimmer is om een plan te maken. Hoe regel je, met de verplichte AOV van 2024 in het vooruitzicht, dat je niet te veel betaalt maar ook niet volledig onverzekerd rondloopt? Hier zijn twee zeer betaalbare opties. Welke het best bij jou past, hangt af van je situatie en je wensen.
Optie 1: eerste risico gedekt, laagste kosten |
Zo werkt het
|
Daarom nuttig op weg naar 2024
|
Optie 2: langdurig risico gedekt, nog steeds zeer betaalbaar |
Zo werkt het
|
Daarom nuttig op weg naar 2024
|
De zekerheid van vast inkomen
AOV basis
Solidariteit als het even tegenzit
Crowdsurance
De kracht van preventie
Preventiemanager