10 oktober 2022

Tulpenfonds deelnemers – Vanessa van Fabulous VA

We zetten graag een aantal van onze zelfstandigen in het zonnetje. Vandaag de beurt aan Vanessa, eigenaresse van Fabulous VA.

Ik ben Vanessa! Ik woon in Nootdorp samen met mijn vriend, zijn dochter en mijn eigen zoontje. Sinds juli 2020 ben ik tijdens Corona als zelfstandige begonnen als virtual assistant. Met name gericht op business support en het organiseren van evenementen.

10 vragen aan Vanessa:

Waarom ben je ooit voor jezelf begonnen?

Ik ben voor mijzelf begonnen vanwege het feit dat je dan je tijd flexibel kan indelen. En daarnaast voor de vrijheid. Dan kan ik er voor mijn gezin zijn wanneer dat het beste uitkomt. Tot slot vind ik het erg fijn dat ik mij nu kan focussen op werkzaamheden waar mijn kracht ligt.

Als virtueel assistent, wat vind je zo leuk aan je werk?

Ik vind het leuk om groeiende bedrijven te helpen, die eigenlijk te groot zijn om alles zelf te kunnen doen maar te klein om fulltime een secretaresse in dienst te nemen. Ik geniet ervan om hun te kunnen ontzorgen en te helpen met allerlei taken op mijn vakgebied. Bijvoorbeeld het organiseren van evenementen.

En doe je dat allemaal op afstand, of ben je ook weleens op locatie?

Ik werk met name vanuit huis, maar ik vind het ook heel fijn om af en toe bij de klant op kantoor te zitten. Vaak is dat naar wens van de klant.  Elkaar zien heeft echt een toegevoegde waarde voor een goede samenwerking.

Zijn er ook dingen die je minder vindt aan het ondernemen?

Wat ik wel lastig vind is de onzekerheid van het hebben van genoeg opdrachten en de balans tussen werk en privé vinden. Zeker als beginnende ondernemer ben je altijd bezig. Als je meer vrije tijd wil hebben, moet je niet als zelfstandige aan de slag.

Kun je een hoogtepunt en een dieptepunt noemen als ondernemer tot nu toe?

Een hoogtepunt was de start van mijn zelfstandige leven. Dat ging meteen in vogelvlucht. Binnen no time had ik diverse klanten. Dat had ik absoluut niet verwacht en daar ben ik echt heel dankbaar voor. Tot op heden heb ik alleen nog maar hele mooie samenwerkingen gehad.

Het is niet echt een dieptepunt, maar wat ik jammer vond was dat er een leuke samenwerking eindigde.  De opdracht was van tijdelijke aard en weliswaar naar tevredenheid van de klant afgerond, maar dan moet je weer op zoek naar nieuwe opdrachten en klanten. Steeds weer dat puzzeltje en omgaan met de switches vind ik tot nu toe het moeilijkst.

Wat is een les die je andere ondernemers kan meegeven?

Ik heb heel veel steun aan mijn partner, die zelf ook zelfstandig ondernemer is. Van hem heb ik geleerd om je administratie goed in kaart te brengen. Dus goed je reserves en financiën in kaart brengen en elke maand bijhouden. Wees bewust dat er heel veel extra kosten zijn of dat het kan voorkomen dat je tijdelijk geen werk hebt. Dan is het heel fijn om een buffer te hebben. Ondanks dat het lijkt alsof je veel geld verdient, moet je echt sparen voor later.

Hoe ziet de toekomst eruit van je onderneming?

Ik zou het in de toekomst heel leuk vinden om me meer te specialiseren op het organiseren van grote evenementen. Maar voor mezelf vind ik dat nu nog niet echt passen in mijn leven met mijn gezin, want evenementen zijn toch vaak in de avonden en weekenden.

Waarom ben je gaan kijken naar vangnetten en wat kwam je tegen?

Ik iemand die het met dit soort zaken altijd goed en netjes geregeld wil hebben. En ik vind het belangrijk dat ik een vangnet heb. Ik kwam diverse aov’s tegen, maar die hebben vaak een lange eigenrisicoperiode of ze zijn heel duur. Ik ben zelf een type ”er is altijd wel iets te doen”. Als ik mijn been breek, dan kan ik alsnog met mijn handen werken. Dus leek mij zo’n schenkkring de beste oplossing. Deze sprak mij aan omdat het niet zo massaal is.

Wat vind je ervan dat heel veel zzp’ers eigenlijk niks geregeld hebben?

Een zorgwekkende ontwikkeling eigenlijk. Steeds meer mensen willen voor zichzelf beginnen, maar denken totaal niet na over hun pensioen of toekomst. Ik ben van mening dat je ook andere dingen moet doen met je geld. We vergrijzen en moeten niet meer denken dat we afhankelijk kunnen zijn van wat we krijgen van de overheid. Denk ook voor jezelf aan later, een ongeluk zit een klein hoekje.

Heb je nog tips voor startende ondernemers?

Als je iets wil, ga ervoor. Als je altijd stopt wanneer het spannend wordt, dan bereik je niks in het leven. Laat je goed informeren en wees niet bang om hulp en advies te vragen. Je kunt altijd iets oppikken van anderen.

Bedankt Vanessa! Binnenkort weer een nieuwe Tulpenfonds deelnemer aan het woord! Wil jij ook uitgelicht worden in Tulpenfonds deelnemers? Neem dan contact op via serviceteam@tulpenfonds.nl