23 december 2022

Tulpenfonds tips: 7 boeken voor ondernemers

  • Startersgids voor zzp’ers – Rinske Jansen

Om te starten een voor de hand liggend boek voor iedereen die van plan is om als zelfstandige aan het werk te gaan. Dit boek door Rinske Jansen helpt je met een praktisch stappenplan om de juiste keuzes te maken aan de start van jouw carrière als zelfstandige. Denk aan hoe je een ondernemingsplan opstelt, hoe je aan klanten komt en hoe je omgaat met administratie. Na het lezen van dit boek ben je klaar om te ondernemen!

  • Company of One: Why staying Small is the next big thing for business – Paul Jarvis

De algemene gedachte bij ondernemingen is vaak gefocust op groeien. Paul Jarvis gaat juist meer in op hoe je groei kunt vermijden en kunt focussen op wat je echt gelukkig maakt. Duurzaamheid en winstgevendheid zijn daarnaast belangrijke thema’s. Volgens Paul Jarvis is hard werken, hoge druk en steeds maar groeien geen succes. Waar het om gaat is geluk. In dit boek legt hij uit hoe je dit voor jezelf kunt bereiken als zelfstandige. Dit doet hij met een aantal stappen, waaronder: planning om te starten, vaststellen gewenste omzet, klanten gelukkig houden en uiteraard, dit allemaal zelf kunnen managen. 

  • Superfreelancer – Edwin Dijkstra

Edwin Dijkstra heeft zelf jarenlang ervaring als freelancer. In al die jaren heeft hij enorm veel geleerd en die lessen heeft hij gebundeld in zijn boek Superfreelancer. Als je net begint met ondernemen loop je tegen veel dingen aan. Al dat gepruts, de onnodige stress en de opstartproblemen worden met dit boek weggenomen. Hierdoor kun je een stuk productiever van start als zelfstandige. Wat kun je verwachten? O.a. wat de basis is voor groei, hoe je jezelf kunt vermarkten, efficiënt werken, de sleutel tot succes d.m.v. productiviteit en nog veel meer. Daarnaast zijn er negen interviews te lezen met experts die Edwin hebben geïnspireerd. Kortom, een mooie bundel voor elke zelfstandige!

  • Schrijven voor het brein – Wim van der Mark, Etienne Donicie en Martin van Kranenburg

Schrijven voor het brein is voor jou geschikt als je extra hulp nodig hebt met het schrijven van teksten. Bijvoorbeeld als je marketeer, copywriter of ondernemer bent. Je kunt het inzetten voor je eigen website, teksten op social media, berichten richting klanten etc. Na het lezen van dit boek weet je meer over hoe het brein scant, leest en tekst verwerkt. Daarmee kun je vervolgens betere webpagina’s schrijven, blogs opmaken en verschillende technieken toepassen op basis van inzichten van neurowetenschappers. 

Daarnaast hebben wij dit boek aan deze lijst toegevoegd, omdat Martin van Kranenburg, een van de drie schrijvers, dit jaar is uitgroepen tot Freelancer of the Year. Zijn inzichten werken dus blijkbaar zijn vruchten af!

  • Getting things done – David Allen

Het boek Getting Things Done is helemaal gefocust op productiviteit.  Het geeft je handvatten om snel informatie te filteren en dat te doen wat relevant is. Dit zorgt ervoor dat alle op dit moment niet-relevante informatie uit je zicht verdwijnt en op het juiste moment weer op je radar komt. Hierdoor heb je overzicht om met de juiste dingen bezig te zijn en de rust om hier echt je volledige aandacht aan te geven. Deze methode is ontwikkeld omdat David Allen merkte dat de bestaande timemanagementmethodes simpelweg niet (meer) aansloten bij de huidige werksituatie. 

  • The 4-hour work week – Tim Ferris

In dit boek van Tim Ferris ligt de focus op het herindelen van je leven. Het oude concept van pensioen en je hele leven daar naartoe werken wordt daarmee aan de kant geschoven. Als het je droom is om die sleur te ontsnappen, veel te reizen en veel te verdienen met weinig inspanning. Dan is dit het boek om daar een start in te maken. Hoewel dit boek al een aantal jaren oud is, is het nu relevanter dan ooit met alle digitale technologieën die beschikbaar zijn. Tim Ferris neemt je stap voor stap mee om je als zelfstandige deze levensstijl aan te leren.

  • Eindelijk eigen baas – Gunnar Michielssen

Staar jij tijdens de uren van de baas wel eens door het venster met de blik op oneindig, dromend van een leven als zelfstandige? Dan is dit boek je op het lijf geschreven. Het bevat 12 verrassende strategieën die regelrecht indruisen tegen de algemene waarheden waarmee ondernemers-in-spe om de oren worden geslagen. Lees dit boek en ontdek hoe auteur Gunnar Michielssen in 10 minuten zijn eigen zaak uit de grond stampte en andere bruikbare inzichten!

Tulpenfonds tips: 7 boeken voor ondernemers