08 maart 2023

Voor- en nadelen van ondernemen: is het de juiste keuze voor jou?

Denk je erover na om te gaan ondernemen? Het biedt natuurlijk vele voordelen, zoals de vrijheid, potentieel een hoger inkomen, de mogelijkheid om je eigen tijden te bepalen en te werken met verschillende klanten.  Echter, moet je ook goed nadenken over de uitdagingen die ondernemen ook met zich meebrengt. We zetten een aantal punten op een rij, zodat je de juiste beslissing kunt maken. 

Voor jezelf beginnen, de voordelen:

Flexibiliteit: Een van de grootste en meest benoemde voordelen van ondernemen is de flexibiliteit die het biedt. Je kunt werken wanneer je wilt, waar je wilt en aan projecten die je zelf kiest.  Je hoeft geen traditioneel 9-tot-5-schema te volgen en volgens de regels van een werkgever te werken.

Controle: Als ondernemer ben je je eigen baas. Je beslist zelf welke projecten je aanneemt, wat je tarieven zullen zijn en hoe je je werk gaat leveren. Je hebt de controle en je hoeft je niet te houden aan de vaste regels van je baas. Daarmee kun je zelf bepalen wat het beste kan werken voor je opdrachtgever. 

Variatie: Verschillende klanten en opdrachten bieden enorm veel variatie in je werk. Tevens leer je enorm veel, wanneer je steeds een nieuwe opdracht uitvoert en ontmoet je veel nieuwe mensen in jouw werkveld. Variatie kan ook mentaal erg goed voor je zijn. Verveling en eentonig werken zijn namelijk belangrijke oorzaken van psychologische klachten bij werknemers in loondienst. 

Geld: Het potentiële inkomen is een belangrijke reden voor veel mensen om te starten met ondernemen. Waarbij je in loondienst maar langzaam groeit in salaris en na een tijdje je plafond bereikt, heb je als ondernemer oneindige mogelijkheden. Tegelijkertijd is dit ook meteen de grootste valkuil. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend, je moet je eigen werk regelen, zorg dragen voor de kwaliteit van wat je levert en zelf al je spullen en vangnetten regelen. 

De uitdagingen 

Onzekerheid: Een van de grootste uitdagingen van ondernemen en zeker aan het begin, is het gebrek aan een vast salaris. Je moet constant op zoek naar nieuwe klanten en projecten om aan je inkomen te komen. Zeker in het begin, wanneer je wellicht je netwerk nog wat op moet bouwen, kan dit wat stressvol en onvoorspelbaar zijn. 

Belastingen en verzekeringen: Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie. Uiteraard kun je hiervoor hulp inschakelen van een administratiekantoor, maar wanneer je net begint ga je dit waarschijnlijk eerst zelf doen. Het op orde hebben van je administratie blijkt voor veel zelfstandigen een probleem. Er zijn talloze voorbeelden van zelfstandigen die in de problemen raken met hun belastingen of doordat ze geen verzekeringen hebben afgesloten. De vrijheid is dus fijn, maar zorg er wel voor dat je bewust bent van de risico’s en weet wat je te wachten staat als het wat minder gaat. 

Je staat er alleen voor: Je hebt geen HR-afdeling waar je op terug kunt vallen. Meestal zul je ook geen vaste collega’s hebben, waar je jaren mee samenwerkt. Zeker niet als je steeds nieuwe projecten aanneemt of veel vanuit huis werkt. Wel zou je kunnen aansluiten bij netwerkgroepen of andere ondernemersgroepen, of je kunt bijvoorbeeld gaan werken op speciale flexkantoren voor ondernemers. 

Conclusie 

Ondernemen kan een geweldige carrièrekeuze zijn voor mensen die vrijheid waarderen en zelfdiscipline hebben. Wees je echter bewust van de uitdagingen en zoek naar manieren waarop je goed met deze uitdagingen om kunt gaan. Die zijn er namelijk genoeg.  Voordat je besluit om ondernemer te worden, is het goed om jezelf goed in te lezen en eventueel tips te vragen aan andere ondernemers. Maar bovenal, ervoor gaan en je dromen waarmaken!