05 januari 2022

Blog 3: wat past het beste bij mij?

Wat past het beste bij mij?

Tof dat je er weer bent! Inmiddels zitten we al midden in de zoektocht naar een vangnet. In deze blogreeks neem ik je mee in de wereld van vangnetten bij arbeidsongeschiktheid. Zo worden we samen wijzer. Als dit de eerste is die je leest, is het misschien fijn om te beginnen bij het begin. Lees hier mijn eerste hersenspinsels en onderzoekje over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Helemaal op de hoogte van wat het is en waarom het belangrijk zou kunnen zijn voor jou? Dan kan je hier meer lezen over de start van mijn zoektocht. Wat bestaat er allemaal, waar mag ik zelf over beslissen, en wat staat vast als het gaat om verzekeringen? Vandaag duiken we in de mogelijkheden. Wat zijn nou de opties en wat past nou het beste bij ons?

Alles op een rijtje

Oké. Even nog een keer alles op een rijtje. Wat kun je als zzp’er nou doen tegen arbeidsongeschiktheid? Dit zijn onze opties:

  • Niets
  • Sparen
  • Preventie
  • Een schenkkring of broodfonds
  • Verzekering (AOV)

In deze blog bekijken we elke optie. Ik zal voor- en nadelen geven en delen hoe ik hier zelf over denk. Maar ik nodig je van harte uit om kritisch te zijn en op zoek te gaan naar jouw mening. Want, zoals we in de vorige blog lazen, is iedereen verschillend. Daar gaan we!

Niets doen

Niets doen: het kost je niets, maar je krijgt ook niets. Natuurlijk mag je hiervoor kiezen, maar je loopt uiteraard een financieel risico als je niks regelt. Je kunt op weinig steun van de overheid rekenen en je krijgt geen hulp bij het herstellen als je arbeidsongeschikt bent. Als je per se geen kosten wil maken op dit vlak en een groot risico wil nemen, kan je ervoor kiezen om niks te doen. Word je hier toch een beetje oncomfortabel van? Ik wel in ieder geval. Laten we even kijken naar de andere opties.

Sparen

Als je spaart voor je eigen vangnet heb je veel zelf in de hand. Hoe groot je jouw spaarpotje wil maken bijvoorbeeld, wanneer je dit bedrag bij elkaar wil hebben, en welk bedrag je dus maandelijks aan de kant zet. Maar: als je voor een lange tijd arbeidsongeschikt wordt, dan moet je echt een flinke spaarpot hebben. Het kan best een tijdje duren voordat je genoeg hebt gespaard als je jezelf maandenlang financieel wil ondersteunen bij uitval. Het lijkt mij persoonlijk een optie als je meer dan genoeg overhoudt om dit spaarpotje op te bouwen. Als net gestarte ondernemer is dat voor mij nog niet het geval. Ik wil ook zekerheid voor de korte termijn, en het moet wel een beetje betaalbaar zijn. Om maar een voorbeeld te geven, als ik €2000,- per maand nodig heb om rond te komen als ik uitval, dan moet ik al €48.000 gespaard hebben als ik 2 jaar arbeidsongeschikt raak.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom biedt Tulpenfonds ook een optie aan die zich richt op preventie: de Gezondheidscoach. Wat dat precies inhoudt? Een persoonlijk specialist voor het voorkomen van uitval. Je hebt een vast aanspreekpunt, je kan ongelimiteerd contact opnemen, en krijgt een halfjaarlijkse gezondheidscheck. Het kost €10 per maand, voor iedereen. Dit lijkt me wel wat. Af en toe stilstaan bij je fysieke en mentale gezondheid kan absoluut geen kwaad. En hoe fijn is het om dat met een professional te bespreken? Als zzp’er doe je al zoveel alleen, een beetje HR-hulp is zeker welkom, denk ik zo. Het enige ding is wel dat je met een Gezondheidscoach nog geen financieel vangnet hebt bij uitval. Maar de kans op uitval wordt natuurlijk wel kleiner. Ook heel fijn.

Zelfstandigenfonds

Met het Zelfstandigenfonds staan zzp’ers klaar voor elkaar. Het is een anonieme schenkkring. Je kiest het bedrag wat je graag zou willen ontvangen als je uitvalt: dat ligt tussen de €1000 en €3000 per maand. Dat mag je zelf kiezen. Dit bedrag kun je maandelijks maximaal 2 jaar ontvangen. Hoe hoger het bedrag, hoe hoger jouw maandelijkse kosten zijn. Gemiddeld kost het Zelfstandigenfonds €30 per maand bij €2000 uitkering. Dit klinkt als een goede optie. De kosten zijn lager dan bij een verzekering, maar je hebt toch wat financiële zekerheid. Niet eindeloos, maar het is wel fijn om ergens op terug te vallen als het even tegenzit.

Zelfstandigenverzekering

En dan komen we aan bij de Zelfstandigenverzekering van Tulpenfonds. Als je hiervoor kiest, word je ingedeeld bij een premiegroep. Hoe minder risico op arbeidsongeschiktheid, hoe lager de premie. De premies zijn tussen de €50 en €200 per maand. De verzekering geeft een vaste uitkering van het wettelijk vastgestelde minimumloon. Dit jaar is dat €20.700 per jaar. Een groot voordeel van deze verzekering is dat je er 7 (!) jaar op kan terugvallen.

Zelftest

Vijf opties. Misschien dacht je ergens: ‘jaaa, dit wil ik’, en weet je nu beter wat bij jou past. Ben je er nog niet over uit? Geen zorgen. Doe dan eens de korte zelftest op onze site. Zo heb je gelijk inzicht en advies over jouw situatie. Handig!

Mix & match

We hebben gekeken naar de verschillende vangnetten die je bij Tulpenfonds kan regelen. Maar wist je dat je de verschillende opties ook kan combineren? Ik ook niet ?. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan voor een Gezondheidscoach én voor een Zelfstandigenverzekering. Extra zeker zijn van je zaak en een hoog bedrag ontvangen bij uitval? Combineer het Zelfstandigenfonds met de Zelfstandigenverzekering. Of pak ze alle drie. Eén vangnet kiezen kan natuurlijk ook. Niks moet, alles mag.

Ik ben blij dat ik steeds beter snap hoe het zit. Ik weet nu wat de opties zijn, en waarom ik zou kiezen voor het een of het ander. Als het goed is, weet jij nu ook waar je voor wil gaan. In de volgende blog is het tijd voor actie: het vangnet regelen. Wat hebben we daarvoor nodig? Tot dan!