Akkoord bereikt: 'zzp’er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid'

Amstelveen, 29 februari 2020. Er is een akkoord bereikt: zzp’er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het definitieve voorstel van de sociale partners voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers ligt naar verwachting komende week op het bureau van minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

 

Verzekerd

Het aantal zelfstandigen zonder personeel dat is verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid is de afgelopen jaren in alle sectoren afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Slechts een vijfde van de zzp’ers is verzekerd.

Het voorstel van de StvdA valt niet bij iedereen in de smaak. Zo vinden 23 zelfstandigenorganisaties dat er vrijwel niets is gedaan met hun inbreng. Volgens oprichter Maudie Derks van het Tulpenfonds, waarbij het voor zzp’ers mogelijk is om zich vanaf €50 per maand te verzekeren, wordt er een administratief monster gecreëerd. „Vooral omdat de zzp’er jaarlijks een fluctuerend inkomen heeft. Een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld zou de regeling veel overzichtelijker maken.”

Het is de bedoeling dat minister Koolmees de definitieve wetsvoorstellen voor de zomer naar de Tweede Kamer stuurt.

Klik hier voor de reactie van het Tulpenfonds. 

Bron: Telegraaf – Klik hier voor het complete artikel (Telegraaf Premium).

Deel via social media